JarseOst - Ost tillverkad av ekologisk mjölk på hantverksmässigt vis i Järvsö

Mitt hjärta klappar extra för verksamheter som kombinerar hjärtat, hjärnan och handens intelligens.

JarseOst som drivs av Sofia Pallars Lindström och Åsa Malmström är en sådan verksamhet. Här tillverkas underbara ostar på gammalt vis. Råvaran - ekologisk mjölk som hämtas direkt från ekogården Mickel-Mats i närheten för att ha full kontroll över vilka kor den kommer ifrån.

År2020 tog Sofia och Åsa över det lilla mejeriet i Hiklack utanför Järvsö efter Sofias mamma Marianne. Också det värmer. Att på nära håll vara med och se all den kunskap som byggts upp leva vidare och utvecklas i nästa generation i en tid då så många små, kunskapsintensiva verksamheter går i graven för att det inte finns någon som kan ta över. Med i mejeriet finns också Ingrid Bäckman som hjälper till när det behövs.

Interiörbilderna har vi tagit hemma hos Åsa på Ol-Ers gården. Den vackra grönkålen och svartkålen kommer från Tura Gård som drivs av Sofias man Jonas.

När vi jobbat med bilderna har mina tankar ofta vandrat till mamma Mairi som var violinist, älskade Hälsingegårdarna och som barn närde en önskan om att gifta sig med en döv ostfabrikant så att hon både kunde öva fiol utan att störa och äta goda, lagrade ostar hon hade en stor förkärlek för. Åhh vad hon hade glatt sig med mig!

Tusen tack Sofia och Åsa för fint samarbete och så mycket underbar ost!

SM i Mathantverk 2021 tilldelar JarseOst Guld för Våga Blå och Silver för färskosten LaMä med Fermenterad Chili. 2022 tilldelas de Guld för kittosten Linnea vid Ostfestivalen 2022. Stort grattis till er!

JarseOst

Tura Gård