LIVSFARLIG SKÖNHET

När tidvattnet som omger den franska klosterön Mont St: Michel drar sig tillbaka bjuder naturen på ett gastkramande vackert skådespel i reflektionerna mellan himmel, hav och sand. Bilder som bara uppstår där och då och skiftar från minut till minut. Det är så vackert att det gör ont. Viljan att bara låta sig omslutas av det vackra och ta in all kraft i den enorm.

Varje år dör någon eller skadas svårt här. Varningsskyltarna som avslöjar att sanden, den vackra sanden, till stora delar består av livsfarlig kvicksand börjar redan på fastlandet.

Men mot viljan att känna sig levande räcker varningsskyltar sällan långt vare sig det gäller rökning, hantering av klimatfrågorna eller att få oss att avstå från att gå ut i kvicksanden.

Hur vår motivation fungerar är mer komplext och situationsbundet än vad som ofta görs gällande och därför ett av de områden som lämpar sig så bra att närma sig med hjälp av metoder som omfattar både tanke och känsla och inte minst humor, en god portion självdistans och ett stort, öppet hjärta villigt att se bortom stereotypa modeller bestående av piskor och morötter.