SvD Nej - populisterna får inte utnyttja vår musik
"Utan oss tystnar musiken"

Den ideella upphovsrätten gäller – ”Utan oss tystnar musiken”

1 september, 2018

Den sk. ideella delen av upphovsrätten är kristallklar. Ingen kreatör är skyldig att låna sina uttryck till politiska krafter han eller hon inte vill bli förknippad med. Det juridiska skyddet kom till efter nazismen och kommunismens systematiska missbruk av kulturella uttryck, men också som en reaktion på den kinesiska kulturrevolutionen. Den som innebar att stora delar av både kulturarvet och de som förvaltade det utplånades. Nu ser vi åter igen hur populistiska krafter sätter i system att annektera kulturella uttryck i egen sak. Den här gången gäller det SD och andra populistiska initiativ och deras annektering av Folkmusiken.

När jag ser rubriken ”Folkmusiken får nationalister att nå ut till den breda massan” skrika ut från en tidningssida i SvD har jag redan i flera år bevittnat hur SD systematiskt utnyttjat samma taktik för att arbeta sig fram till makten genom att polarisera som nationalsocialisterna gjorde i Österrike och Tyskland innan andra världskriget. Jag hade också själv råkat ut för att en av mina bilder olovligen använts i en av SD:s tidningar som illustration till vad som såg ut som en intervju med en känd sångerska. En intervju som aldrig ägt rum.

Nu var det inte en tillfällighet längre. Jag hade inte sett fel. Nu handlade det om samma systematik som historiskt resulterat i en nedmontering av demokratin med katastrofala konsekvenser som följd. Det var på allvar.

Jag delar artikeln med några uppdragsgivare och musikervänner och inser snabbt hur många som drabbats av att få sina alster annekterade av populistiska krafter som SD. Många hade varit för rädda för att ta fajten och allt för få visade sig förstå att de faktiskt har rätten på sin sida. För de större kulturinstitutionerna som t.ex Skansen är det relativt lätt att ta till brösttonerna och släcka ned internetsidor där bilder från Skansen, med tillagd musik från någon artist lagts till i en förpackning som tilldelats nationalsocialistiska budskap i modern tappning. Likaså för en artist med ett stort skivbolag i ryggen. Men för de allra flesta kreatörerna är det betydligt svårare.

Med gemensamma krafter skriver vi ihop en artikel för att uppmärksamma problemet. Den publiceras i Svenska Dagbladet den 22/8 2018 med 36 personer som avsändare – de som fick plats i tidningen. Att på förhand tydligt visa i vilka sammanhang man inte vill att ens alster används innebär ett förstärkt juridiskt skydd för den enskilda skaparen. För att ge fler möjligheten till det juridiska skydd artikeln gav startas uppropet ”Utan oss tystnar musiken” på www.skrivunder.com. Namnet valdes i all hast och hade säkert kunnat bli bättre men 674 enskilda artister, låtskrivare och skapare med risk att få sina alster annekterade av politiska krafter de inte stödjer har i dagsläget skrivit på och listan är fortfarande levande för den som vill skriva under.

Artikeln fick stor spridning och återpublicerades i mer än 15 andra tidskrifter och media. DN gjorde ett antal uppföljande artiklar som handlade om enskilda fall. Men det viktigaste av allt var att flera personer som inte vågat väcka åtal gjorde det och fick igenom sina krav. Att Musikerförbundet och andra tog frågorna på allvar och stöttade enskilda musiker som kanske annars inte hade kunnat väcka åtal var viktigt. SD:s husband, Ultima Thule, tvingades efter år av missbruk av andras låtar och alster att backa och ta bort låtar från både sin repertoar och tidigare produktioner. Också SD tvingades backa från att använda kända artisters låtar på sina möten och sammankomster.

Många av dom vars alster annekteras traumatiseras av sina erfarenheter. Att höra sin låt spelas illustrerad av videoklipp på stöveltramp varvat med bilder från någon av landets välbesökta folkmusikfestivaler med budskapet – ”så här framgångsrika är vi i Sverige” översatt till engelska för att nå ut till populister och potentiella finansiärer i andra länder, t.ex Ungern och USA, är inte en lek. Demokrati är inte en lekstuga och när politiska krafter försöker göra den till det behöver vi sätta ned foten. Nu gjorde vi det och det kommer att behöva göras igen och igen och igen. Hur skall demokratin annars kunna överleva?

”Utan oss tystnar musiken” är inte ett partipolitiskt ställningstagande. Det är ett ställningstagande till skydd för vårt demokratiska system. Den ideella upphovsrätten gäller och den tillhör dig.

Listan är fortfarande öppen för dig som vill skriva under. Du gör det här: www.skrivunder.com

AnnaReet Gillblad

KOMMENTERA GÄRNA
Reagera, reflektera, resonera, belys och upplys!

Reglerna är enkla – inom lagens ramar, under eget namn, inte nödvändigtvis välformulerat i hela meningar och väl valda ord men fritt från könsord, hån och hot.

Granskning sker innan publicering. Din mailadress blir inte synlig men sparas så vi kan komma i kontakt. Integritetspolicyn i sin helhet hittar du här.

Vill du visa din uppskattning med mer än glada tillrop är du mer än välkommen att göra det med en gåva. Swish 123 667 86 43 eller Bg 5310-2984

Bloggen publiceras av mindfield ab. Ansvarig utgivare AnnaReet Gillblad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *