Världsarvsklassa symfoniorkestrarna som form

27 november, 2023

Inga digitala pålägg, pads, pitchmaskiner, artificiellt hårt komprimerade ljudomfång eller andra lådor. En dirigent, en solist och 100+ musiker från 10+ länder. Var och en med sin unika kompetens och erfarenhet. Gemensamt åstadkommer de klanger i realtid, som söker sig ända in på cellnivå i vår mänskliga existens, utifrån en reportoar som bär vittnen bortom orden, om vår historia, vår samtid och framtid på instrument byggda av jordens egna, organiska material, ofta varsamt hanterade av kunniga, hantverkande händer som behärskar både materia, akustikens och samtliga sinnens olika form.

I en värld där hårdföra krafter gör sitt bästa för att polarisera oss bortom alla möjligheter till samexistens behöver mänskligheten hålla fast vid och värna de företeelser som kan erbjuda konkreta, fysiska exempel på att samexistens i själva verket är det normala. Symfoniorkestertraditionen är universell och internationell. Med sin unika arbetsform skapar de en symfoni av klanger som har sitt yttersta ursprung i ljudet av hjärtats slag, fåglars sång, binas surr, havets brus och jordens alla pulserande rytmer. Inte alltid i total harmoni men i samexistens.

Ett kulturellt världsarv väl värt att både uppmärksamma och skapa förutsättningar för att värna och bevara. Stegen till en given plats på UNESCOS listor över mänsklighetens immateriella världsarv är ett önskvärt uppdrag jag gärna skulle se att Kungliga Musikaliska Akademin åtog sig.

Bilden är från en konsert i Berwaldhallen den 22/12 2023 där pianisten Alexandre Kantorow och Sveriges Radios Symfoniorkester bjöd på en magisk Rachmaninovs 1:a Pianokonsert med Elim Chan som dirigent.

Du som vill lyssna i efterhand, och då i digital form med allt vad det innebär, kan göra det den 15/12 2023 kl. 19:00 på www.srplay.se

Du som är i desperat behov av den fysiska upplevelsen i realtid av att samexistens är möjlig i vår tid, sök dig till konserthusen och den akustiska musiken!

AnnaReet Gillblad

KOMMENTERA GÄRNA
Reagera, reflektera, resonera, belys och upplys!

Reglerna är enkla – inom lagens ramar, under eget namn, inte nödvändigtvis välformulerat i hela meningar och väl valda ord men fritt från könsord, hån och hot.

Granskning sker innan publicering. Din mailadress blir inte synlig men sparas så vi kan komma i kontakt. Integritetspolicyn i sin helhet hittar du här.

Vill du visa din uppskattning med mer än glada tillrop är du mer än välkommen att göra det med en gåva. Swish 123 667 86 43 eller Bg 5310-2984

Bloggen publiceras av mindfield ab. Ansvarig utgivare AnnaReet Gillblad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *