Innan återvinningens tid

Från självhushållning till återvinning – en tidsmaskin

21 augusti, 2021

Ett spadtag bakom utedasset avslöjar den moderna historiens skifte från självhushållning till masskonsumtionen och dess baksida.

Kapsylerna, batterierna, cigarettfimparna, glasflaskorna och allt annat som dyker upp har legat här sedan 40-talet och framåt då varje gård hade sin alldeles egen citydump. Det som dyker upp har inte brutits ned, och kommer inte heller att göra det. Om högen blev för stor hällde man ibland på lite bensin och tände på. Annars fick det ligga där i öppen dager och vittna om det egna hushållets konsumtionsförmåga.

I samma stund läsken kom packades Elsas glasburkar, de som varit nödvändiga för den slitsamma självhushållningen, undan högst upp på vinden. Nu vittnar spadtagen om vikten av att låta producentansvaret omfatta en produkts hela livscykel, dvs. också vad som skall hända med förpackningen, men också konsumentansvaret. Vårt ansvar att både ställa krav och att rösta med plånboken. Det vittnar också om att mycket faktiskt har hänt. Vi har system för återvinning som kan bli mycket, mycket bättre. Materialutvecklingen går framåt, även om den skulle behöva gå fortare.

När jag nu tar fram Elsas burkar och fyller dom med nytt är drivkrafterna annorlunda än de var då. Då handlade det om den fysiska överlevnaden. Idag handlar det om den existentiella. Om att hålla ömt i hand, se, höra och uppleva det lilla omkring sig. Låta sinnen leva och överraskas på sina egna villkor. Att vara en skapande människa på jorden och ta makten över en aldrig så liten del av den egna konsumtionen.

Läsken som kom med löften om ett enklare liv ligger idag bakom stora delar av den globala fetmaepidemin, precis så som morfar Harald varnade för redan på 60-talet. I varje skifte, litet som stort, bor redan fröet till det som kommer sen. Omvärldsanalys handlar om att våga se både frö och planta nu.

AnnaReet Gillblad

KOMMENTERA GÄRNA
Reagera, reflektera, resonera, belys och upplys!

Reglerna är enkla – inom lagens ramar, under eget namn, inte nödvändigtvis välformulerat i hela meningar och väl valda ord men fritt från könsord, hån och hot.

Granskning sker innan publicering. Din mailadress blir inte synlig men sparas så vi kan komma i kontakt. Integritetspolicyn i sin helhet hittar du här.

Vill du visa din uppskattning med mer än glada tillrop är du mer än välkommen att göra det med en gåva. Swish 123 667 86 43 eller Bg 5310-2984

Bloggen publiceras av mindfield ab. Ansvarig utgivare AnnaReet Gillblad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *