Demokrati

Den som lyssnar får mandat

30 november, 2015

När makten börjar nonchalera, eller förtiga den enskildas historia uppstår en blind fläck i resonemangen som genom historien varit ett tydligt och tidigt tecken på att maktbalansen kommer att förskjutas.

SD hade aldrig kunnat etableras så starkt om våra styrande från början hade bemött de tafatta berättelserna på temat  ”dom tar våra jobb” etc. med ett aktivt lyssnande, praktiska, jordnära åtgärder och stöd istället för med de moralpredikningar och den statistik som tillåtits dominera maktens språk.

Risken när du slutar lyssna är att det alltid finns någon annan där som gör det. Någon annan som är villig att möta rädslan med åtgärder som kanske ligger ännu längre ifrån de värderingar du har som aktivt slutade att lyssna från början trots att du hade mandatet och möjligheterna att tänka nytt.

Både IS och den extrema högern i EU möter med sina erbjudanden upp alla dem som inte blev lyssnade på och konsekvenserna är förödande för oss alla hur absurda deras erbjudanden än kan te sig för så många av oss andra. De har helt enkelt tagit över mandatet.

I Cecilia Uddéns program om IS, ideologin och islams roll kommer rösterna till tals, får prata till punkt och sätter med sina historier upp en spegel för oss hur smärtsamt det än är.  http://t.sr.se/1XoHW2L.

”Det största kriget mot IS är intellektuellt och religiöst. Inte militärt” säger någon i programmet. Så sant som det var sagt.

Att förtiga den enskildes historia är antiintellektualismens starkaste kännetecken. Ett som förenar politikens ytterligheter och alltid har gjort det.  Individens levande liv blir helt enkelt ett störande moment i jakten på enkla lösningar på stora, komplexa problem.

Just nu haglar inläggen från tunga debattörer om vem som bär ansvaret för terrorhoten och den allvarliga situation världen befinner sig i. Alla andra verkar ansvariga. All utom vi. Men det är klart vi är ansvariga.

En fransk studie som ännu inte publicerats visar att ca 50% av de EU medborgare som rekryteras till IS inte är muslimer utan konverterar för att få vara med om något som uppenbart lockar mer än det vi erbjuder.

Om ett företag tappar kunder till en konkurrent ser man omgående över sitt utbud.  När vi tappar det viktigaste vi har, de ungas tillit, lojalitet och framtidstro, då vill vi ta till vapen. År av beröringsskräck med den personliga berättelsen kostar oss livet.

AnnaReet Gillblad

KOMMENTERA GÄRNA
Reagera, reflektera, resonera, belys och upplys!

Reglerna är enkla – inom lagens ramar, under eget namn, inte nödvändigtvis välformulerat i hela meningar och väl valda ord men fritt från könsord, hån och hot.

Granskning sker innan publicering. Din mailadress blir inte synlig men sparas så vi kan komma i kontakt. Integritetspolicyn i sin helhet hittar du här.

Vill du visa din uppskattning med mer än glada tillrop är du mer än välkommen att göra det med en gåva. Swish 123 667 86 43 eller Bg 5310-2984

Bloggen publiceras av mindfield ab. Ansvarig utgivare AnnaReet Gillblad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *