S.k. Intimkirurgi normaliserar den pedofila blicken

2 december, 2015

Könskorrigerande plastik där kvinnans blygdläppar förminskas för att möta idealen är det s.k. skönhetsingrepp som ökar mest i Sverige.

Samtidigt riskerar enskilda individer som t.ex. Sister Fa, sitt liv genom att gå emot starka traditioner och viga sitt liv åt att bekämpa kvinnlig omskärelse. Flera afrikanska länders regeringar har efter hård kamp lyckats driva igenom lagstadgade förbud mot denna vedervärdiga sedvänja och i Sverige öppnas kliniker för att kunna erbjuda nödvändig hjälp till drabbade. Parallellt utvecklas en industri som står helt utanför socialstyrelsens medicinska kontrollsystem.

En plastikkirurg som vill vara med i matchen förväntas idag lägga ut före och efterbilder på sina hemsidor. T.ex. så här:

http://www.victoriakliniken.com/behandlingar/intimkirurgi/#bilder

Bilderna visar att den vanligaste s.k. korrigeringen handlar om att förvandla det visuella intrycket av ett vuxet kvinnokön till hur ett barn ser ut. Det innebär med andra ord inte bara en total förnekelse av det kvinnliga könet utan också en form av normalisering och acceptans för den pedofila blick som hämtar sina ideal i porrindustrin.

Samtidigt som stora delar av världen kämpar för att förändra ett destruktivt kulturellt mönster låter vi ett liknande som det som bekämpas växa fram här och normaliseras. När det sker där ute så reagerar vi med kraft. När det sker här underreagerar vi och påstår att det väl är upp till individen vad hon eller han vill göra med sin kropp. Detta trots att det finns stora likheter mellan det sociala tryck som ligger bakom ingreppen både här och där. Hotet om uteslutning, att ställas utanför gemenskapen.

Hot och frihet går inte att kombinera, så där någonstans, blinda för den utvecklingen som sker under radarn här på en rad områden och livrädda för att kallas moralister tappar vi och vår demokrati sin trovärdighet samtidigt som både unga och äldre drabbas hårt av den hänsynslösa objektifiering som tagit ett så fast grepp om vår kultur.

 Den som vill förstå sin samtid behöver sätta både det som sker utanför och innanför den egna kretsen i relation till varandra.

* Ett porträtt av Sister Fa som sändes den 151201 i Aktuellt kan du se här. Obs! 33min in i programmet.

AnnaReet Gillblad

KOMMENTERA GÄRNA
Reagera, reflektera, resonera, belys och upplys!

Reglerna är enkla – inom lagens ramar, under eget namn, inte nödvändigtvis välformulerat i hela meningar och väl valda ord men fritt från könsord, hån och hot.

Granskning sker innan publicering. Din mailadress blir inte synlig men sparas så vi kan komma i kontakt. Integritetspolicyn i sin helhet hittar du här.

Vill du visa din uppskattning med mer än glada tillrop är du mer än välkommen att göra det med en gåva. Swish 123 667 86 43 eller Bg 5310-2984

Bloggen publiceras av mindfield ab. Ansvarig utgivare AnnaReet Gillblad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *