Metod

Deaton & Case visar vikten av att bryta ned statistik

29 november, 2015

Trenden att med hjälp av extremt övergripande statistik och nästan religiösa övertoner påstå att allt blir bättre har spridit sig som en löpeld, svår att stoppa.

Angus Deaton, årets mottagare av Nobelpriset i Ekonomi, och hans fru Anne Case vet bättre. Deras senaste studie är ett bra exempel på vad som kan dölja sig bakom den okritiska hanteringen av stora siffermaterial.

Samtidigt som den övergripande statistiken visar att alla verkar blir äldre och att dödstalen sjunker visar de genom att bryta ned statistiken, vilket borde vara obligatoriskt vid all hantering av statistik, att dödstalen faktiskt ökar bland vita, medelålders män i USA. Om orsakerna till detta diskuteras det nu flitigt vilket framgår av artikeln i NewYorker som så exemplariskt länkar inte bara till rapporten i sin helhet utan också till andras artiklar och analyser.

Mönstren känns dock igen. I England talade man också om att allt blev bättre. Först när kravallerna där 2011 var ett faktum konstaterades det av en slump att döds- och sjuktalen bland män utan utbildning i 30-35 års åldern ökat drastiskt åren innan.

När det gäller den allvarliga situation som nu råder i mellanöstern blundar hela världssamfundet fortfarande för de radikala förändringarna i ålderssammansättning som skett i regionen, där medelåldern i vissa områden är nere i 32år.

Vad händer med samhällen som i huvudsak består av barn som under hela sin uppväxt levt för dagen utan erfarenhet av att se vuxna bygga långsiktiga värden och står under inflytande av totalitära krafter?

Jag vore otroligt tacksam för om årets nobelpris i ekonomi kunde resultera i att vi fick till en mer sund, kritisk granskning av all den övergripande statistik paketerad i bollform som sköljer över oss idag.

AnnaReet Gillblad

KOMMENTERA GÄRNA
Reagera, reflektera, resonera, belys och upplys!

Reglerna är enkla – inom lagens ramar, under eget namn, inte nödvändigtvis välformulerat i hela meningar och väl valda ord men fritt från könsord, hån och hot.

Granskning sker innan publicering. Din mailadress blir inte synlig men sparas så vi kan komma i kontakt. Integritetspolicyn i sin helhet hittar du här.

Vill du visa din uppskattning med mer än glada tillrop är du mer än välkommen att göra det med en gåva. Swish 123 667 86 43 eller Bg 5310-2984

Bloggen publiceras av mindfield ab. Ansvarig utgivare AnnaReet Gillblad.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *